Op woensdagavond 1 juni kwamen de pleinambassadeurs bij elkaar in de carport van Laura op plein 10. We keken terug: met de RRE-subsidie is een mooie basis gelegd voor het verduurzamen van de Clusterwoningen. Voor de toekomst zijn er veel ideeën en wensen waarover hieronder meer.

Basisplan voor aanpak verduurzamen Clusterwoningen staat als een huis.

Op de thema’s: ‘meten is weten’ (o.a. thermografisch onderzoek, luchtkwaliteitsmeter, warmtewandelingen), ‘maak een plan’ (menukaart en prototype-adviezen), ‘kleine maatregelen’ (Clus-tutorials), ‘uitwisselen van ervaringen’ en organisatie (projectgroep en 10 ambassadeurs) en uitvoering (gezamenlijk inkoop spouw- en vloerisolatie) hebben we een mooie basis voor een samenhangende aanpak ontwikkeld. Zie de presentatie Carportmeeting en het eindverslag RRE- subsidie, voor het onderdeel clusterwoningen.

We zijn een proeftuin en hebben een methodiek die de denk-, doe- en leerkracht in de wijk versterkt en waar ook andere wijken van profiteren.

De RRE-subsidie is afgerond, de middelen zijn op… wat nu!?

De vraag is neergelegd: ‘Gaan wij door?’. Het antwoord is ja!, maar is afhankelijk van de beschikbaarheid van financiële middelen. Want vrijwilligerstijd is beperkt beschikbaar. En uitvoeringskracht, expertise en organisatie is nodig. Wat we hebben opgebouwd, met veel vrijwilligerswerk, willen we afmaken en voorzetten! We zijn een proeftuin en hebben een methodiek die de denk-, doe- en leerkracht in de wijk versterkt en waar ook andere wijken profiteren. De huidige tijdsinvestering voor werkende vrijwilligers is niet vol te houden. We zouden het jammer vinden als het wijkinitiatief niet kan blijven doorontwikkelen. Dit hangt voor een groot deel af of er geld beschikbaar komt.
Irma heeft initiatief genomen voor vooraanmelding voor een innovatiesubsidie en verschillende ambassadeurs denken mee. We hopen op financiering we zijn best innovatief bezig.

Wensen voor verbeteren, versnellen en meer!

De carport-inventarisatie

We constateerden welke uitgangspunten in onze ogen bij clusterwoningen voorwaarde zijn voor succes:

  • Niks opleggen!
  • Vanuit verschillende invalshoeken, perspectief bieden en ondersteunen (menukaart);
  • Onafhankelijk advies van professionals, weer verder uitwerken met experts.

Wensen en ideeën voor verbeteren, versnellen en meer

1. Allereerst willen we een simpele bijeenkomst, waarin we iedereen meenemen in wat we tot nu hebben gedaan!

  • Begin nieuw schooljaar het RRE-project afronden en nieuwe ideeën presenteren;
  • Presentatie met de praktische stand van zaken aan bewoners met voorbeelden!
  • Burendag met benodigde middelen.

2. Een aantal ambassadeurs doet mee aan een try-out met het E-trias platform, als ondersteuning van de samenwerking, waarbij de regie ligt bij de bewoner en het bewonersinitiatief. Dit platform kan een mooie organisatietool zijn van de door ons ontwikkelde menukaart en activiteiten.

3. De ‘menukaart’, ‘meten is weten’ en de uitvoering van de verduurzaming verder communicatiever maken, verbeteren, invullen, aanvullen en vernieuwen en de organisatie versnellen. Ofwel denk, doe- en leerkracht in de wijk versterken.
Dus bijvoorbeeld het e-trias platform op basis van de menukaart verder invullen en uitwerken als tool voor samenwerking tussen aanbieder, bewoner, adviseur/coach.

Het met kwaliteitsborging integreren van ‘doe het zelf’ en klusdiensten in de renovatieaanpak van Clusterwoningen. Bijvoorbeeld kierendichten, balansventilatie. ‘Meten is weten’ en ‘je huis leren kennen’ gestructureerder aanpakken, bijvoorbeeld met Lungo, blowerdoortest.

4. Experimenteren, uitvoeren en ervaringen delen met (nieuwe) techniek en innovaties en deze integreren in de menukaart en adviezen, bijvoorbeeld -spacers- met vacuümglas, bio-based oplossingen, nieuwe materialen, watergebruik, energieopslag. Hierbij nieuwe collectieve ideeën uitwerken: elektrische deel-auto, -kleinschalige- collectieve warmte-opwek, warmteopslag basalt batterij, zonnestroom delen, Solarfreezer.

5. Natuur-inclusiviteit (o.a. gebouwbewonende beschermde diersoorten) en andere inclusiviteit gerelateerd aan de woning (denk aan balanceren elektriciteitsnet, watergebruik, biodiversiteit, klimaatadaptatie, hittestress). Voor de gebouwbewonende beschermde diersoorten kijken we naar de natuurinclusief isoleren onder het pre-smp aanpak in Utrecht, waarbij natuurvriendelijk geïsoleerd kan worden zonder te vertragen.

6. We willen dat iedereen mee kan doen. Er zijn voor de Beginner en Gevorderden. Vanuit verschillende invalshoeken perspectief bieden, en voor verschillende portemonnees. We willen beter weten wat bewonerswensen zijn. We willen inspireren, mogelijk maken en meer mensen. bereiken We willen businesscases voor uitvoering van de plannen.

Voor na de zomervakantie hopen we een bijeenkomst te organiseren waarin we met de professionals een praktische toelichting geven op de aanpak, waarin je kan meedenken en waar we concreet in kunnen gaan op het vervolg van het wijkinitiatief. Daarover ter zijner tijd meer informatie.

Bekijk deze site regelmatig en schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan ontvang je het laatste nieuws.

Carportmeeting 1 juni 2022 pleinambassadeurs Clusterwoningen toekomst proof
clusterwoningen

About clusterwoningen

“Wij zijn een platform voor én door bewoners van de Clusterwoningen Doorwerth waarin we samen leren, samen doen en organiseren voor prettig wonen in een langdurig leefbare en aangename wijk.”

2 Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door op Akkoord te klikken stem je hier mee in en kan je de website bezoeken.