We hebben door professionals een prototypeadvies en een bijbehorende menukaart laten uitwerken voor een energiezuinige en comfortabele clusterwoning.

Interactieve Menukaart (klik om te openen) Clusterwoningen Toekomst Proof
Leeswijzer menukaart

Begin met een plan voor je woning ! Zo voorkom je maatregelen, waar je later spijt van krijgt. De menukaart helpt bij het maken van samenhangende keuzes, wat bijdraagt aan de betaalbaarheid. Verdieping vind je in de prototype adviezen, en in onze beroemde Clus Tutorials (T).

Er worden twee routes beschreven: een minder ingrijpende route waarin je de woning aanpast MENU VERBETEREN en een ingrijpender route waarin je grote delen van je huis vernieuwd MENU VERNIEUWEN. Een tussenweg is ook mogelijk.

Je kunt beginnen met kleine maatregelen, waarmee je snel energie en euro’s bespaart (roze). De menukaart leidt tot energiezuiniger, comfortabel en op termijn gasloos wonen.

Als je de route Verbeteren volgt, bespaart je veel energie, hergebruikt u materialen en maakt u uw huis geschikt om op termijn gasloos te verwarmen. Je investeert waarschijnlijk minder in besparing op onderhoud en de comfortverbetering in huis zal vermoedelijk minder zijn. Groen zijn de biobased materialen, donkerblauw de materialen uit fossiele grondstof.

Als je de route Vernieuwen kiest doe je een grote investering in je woning. De energiebesparing is niet de belangrijkste motivatie om te kiezen voor vernieuwen in plaats van verbeteren. Woningwaarde, wooncomfort en staat van onderhoud zijn in deze keuze minstens zo belangrijk.

Met scenario VERBETEREN bespaar je ca. 980 m3 gas per jaar; met het scenario VERNIEUWEN bespaar je ca. 1045 m3 gas per jaar* .

* Voorbeeld prototype advies Cluster Type 1
* In de berekening zijn we uitgegaan van isolatiewaarden die (minimaal) voldoen aan de subsidievoorwaarden, zie prototype adviezen.

Met beide scenario’s is je huis voldoende geïsoleerd om – als je wilt – comfortabel met een warmtepomp of met een andere lage temperatuur warmtebron (rood) te verwarmen. 

Als je beter isoleert dan wordt ventilatie en de keuze daarin heel belangrijk (blauw). Bekijk vooral Clus Tutorial #10 Vocht en ventileren, voordat je begint met je plan. Bovenstaande maatregelen zijn gericht op besparen en comfort verbetering, maar natuurlijk kunt u ook energie opwekken (geel).

stappen plan

Het resultaat is een (stappen)plan of menukaart die gebruikt kan worden voor collectieve- of individuele uitvoering. Zo kan je stapsgewijs of in één keer naar ‘toekomst proof’ ongeacht je beginsituatie. Spijt-vrij, haalbaar en betaalbaar. Doorgerekend op prestatie en kosten èn in meer smaken. Waarbij iedereen kan instappen, zowel de clusterbewoners die al veel hebben gedaan, als diegenen die nog moeten starten.

Heb je vragen, wensen of opmerkingen? Bespreek ze met je pleinambassadeur, of geef het door via de e-mail.