Op 14 juni gingen leden van vereniging DNA in de bouw op stap met pleinambassadeurs en initiatiefnemers van het wijkinitiatief Clusterwoningen toekomst proof! in Doorwerth. Een aantal DNA-leden hebben met ‘De Nieuwe Aanpak’ samen met bewoners een menukaart, prototype advies en Clus-Tutorials gemaakt voor energetische renovatie en verduurzaming van de jaren ’70 Clusterwoningen.

Morfologisch ontwerpen

Tijdens de middag maakten de deelnemers kennis met Stap 1 van ‘morfologisch ontwerpen’. Hierin werd de Clusterbewoners gevraagd álle onderwerpen op een rij te zetten die spelen rondom de verduurzaming van hun wijk. Vervolgens zijn in co-creatie de mogelijke oplossingen in de matrix ingetekend om betere keuzes te kunnen maken.

Deze manier van beeldvorming dient twee doelen:

  1. Alle stokpaardjes van iedereen krijgen een plek in het geheel – zonder oordeel, mitsen en maren.
  2. Er ontstaat een volledig overzicht over alle oplossingen. STAP 2 zal dan zijn: het maken samenhangende keuzes.

Met zo’n aanpak kan de menukaart verder uitgewerkt en concreet worden. Het zou super-mooi zijn als we zo’n aanpak een keer helemaal uit kunnen voeren vonden de aanwezige pleinambassadeurs. Op de ontmoeting kwam voor de menukaart, een aanvullende route ter sprake voor ‘integrale renovatie’ waarbij de bewoner ‘woonlasten neutraal’ wordt ontzorgd met prestatiegarantie. Nodig zijn dan minimaal 10 geïnteresseerde Clusterwoningeigenaren die georganiseerd in een VVE willen deelnemen.

Belangrijke uitgangspunten en voorwaarden voor succes welke de pleinambassadeurs hebben geconstateerd zijn: ‘we leggen onze mede-bewoners niets op’, ‘we bieden oplossingen vanuit meerdere perspectieven’ en ‘we werken samen met professionals’. Dat past prima bij zo’n aanpak als morfologisch ontwerpen.

Er zit veel potentie in deze wijk, niet alleen om energiegebruik per huis te beperken, maar ook voor een collectieve aanpak: bijvoorbeeld een warmtevoorziening en –opslagsysteem in eigen beheer van de bewoners rondom een plein of voor de hele wijk.

Belangrijk leermoment van de middag was dat geen verduurzamingsmaatregel op zichzelf staat. Dus een goed overzicht van de vraagstukken en mogelijke oplossingen is een belangrijke start. Dit legt de basis voor een goed plan voor iedere individuele woning – begrijpelijk en gedeeld door iedereen. Pas dan kun je gedragen besluiten nemen.

clusterwoningen

About clusterwoningen

“Wij zijn een platform voor én door bewoners van de Clusterwoningen Doorwerth waarin we samen leren, samen doen en organiseren voor prettig wonen in een langdurig leefbare en aangename wijk.”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door op Akkoord te klikken stem je hier mee in en kan je de website bezoeken.