Met deze koude dagen begint het weer te kriebelen om het comfort en de isolatie van de woning te verbeteren. De vloer is koud, je voelt de tocht en de ruiten beslaan door condens.

Wij hebben de eindafrekening van energie al moeten betalen, en het nieuwe termijn bedrag is 14% gestegen! Tussen alle prijsstijgingen en inflatie moet je het geld ergens vandaan halen…


We hebben helaas geen oplossing, maar wel ideeën en als je ideeën hebt horen we ze graag. Dat kan zowel vooraf (lening) als achteraf (subsidie).

Energiebespaarleningen

Een bewoner had kennis genomen van het Warmtefonds, een energiebespaarlening, deze heeft op 15 januari 2024 een rentestand variërend tussen de 3,9 en 4,35%. Hoewel de percentages zakken, is dat nog niet heel gunstig. Terwijl er een mogelijkheid in onze gemeente is voor een lening.

Deze heet het SVn, Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten. Op dit moment is dat 1,6% rente, lager dan menig hypotheek! Dan is daar één troef op te vinden: 0% rente bij een gemeenschappelijk inkomen onder de €60.000,-.

Warmtefonds
Verduurzamen tot €27.000,- en tot €71.000,- bij hele ambitieuze renovaties.
En 0% bij een verzamelinkomen van maximaal € 60.000,-.
Meer hierover op de site van Warmtefonds>

SVn
Verduurzamen tot €25.000,- en tot €50.000,- bij hele ambitieuze renovaties.
Lees er over op de site van SVn>

Hiervoor dien je wel eerst een “toewijzing van de gemeente” te verkrijgen. Dat vereist best wat informatie en doe je dus ook pas nadat je materialen en aannemer al gekozen hebt.

Andere interessante websites

Regionaal Energieloket
Gemeente Renkum – subsidiemogelijkheden voor woning isolatie
Milieu centraal

Isolatiesubsidie

Daarnaast kan je achteraf geld terugkrijgen door middel van subsidies. Het loont ook om meerdere maatregelen tegelijkertijd te doen. Hier kunnen we veel over schrijven, maar het is per definitie maatwerk, maar wel belangrijk om aan te herinneren. Mocht je een lening afgesloten hebben om te verduurzamen, dan kan je de subsidie gebruiken om af te lossen.

En sinds dit jaar is er een extra subsidie voor biobased isolatiemateriaal, €5,- per m² klinkt niet veel, maar het loopt hard op.

Meer hierover op de site van RVO >

Ten slotte

En zoals er eerder werd geschreven; let goed op de kierdichting, hoge Rc waardes en als het lukt balansventilatie met warmteterugwinning (WTW).

Deze informatie is informatief en educatief bedoeld. Zoek (professioneel) advies indien je daar behoefte aan hebt.

clusterwoningen

About clusterwoningen

“Wij zijn een platform voor én door bewoners van de Clusterwoningen Doorwerth waarin we samen leren, samen doen en organiseren voor prettig wonen in een langdurig leefbare en aangename wijk.”

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door op Akkoord te klikken stem je hier mee in en kan je de website bezoeken.