Condens op de muren en ramen, schimmelgroei, muffe lucht. Hoge luchtvochtigheid op de bovenverdieping. Schimmel op je lievelingsjasje in de kast. Na fanatiek kierendichten groeiden in onze woning de schimmel- en vochtplekken aan. En niet alleen bij ons. Ook de pleinambassadeurs en buurtgenoten hebben aardig wat schimmelculturen geïnventariseerd, vooral op de wat koudere plekken zoals de ongeïsoleerde spouwmuren en het plafond (onder het platte dak) van de badkamer. En zelfs op nieuwe kunststof kozijnen met zeer goed isolerend triple glas in slaapkamers. Nu ben ik voor natuur en biodiversiteit zoals sommigen weten, maar dit gaat ook mij wat te ver.

Met het dichten van de kieren waait er minder warmte je woning uit, en kun je fors energie besparen. Kieren dichten is een kleine maatregel met veel effect! Zo’n 20% minder gasverbruik kan worden gehaald, zagen we met www.mindergas.nl. Echter met kieren dichten, kan het vocht dat we in de woning produceren, met uitademen, douchen, koken, er minder goed weer uit. Wat nu?

Gecontroleerd ventileren als oplossing

Gecontroleerd ventileren, is daarom een belangrijk aandachtspunt om bewuste keuzes in te maken als je, je huis energiezuinig en comfortabel gaat maken. Gecontroleerd ventileren is relevant als je kleine stappen zet, zoals met kieren dichten maar zeker ook als eerste en belangrijk aandachtpunt in je plan voor het Toekomst Proof eindplaatje van je woning.  

Eye-opener voor mij was dat gecontroleerd ventileren voor “vocht” en “CO2” verschillende dingen zijn. Een kwartier spuien (gecontroleerd ventileren door de ramen tegenover elkaar open zetten) blijkt voor zuurstof en CO2 voldoende. Echter voor vocht is het nodig om continu te ventileren, als in een ruimte vocht wordt geproduceerd. Met de luchtkwaliteitsmeter die bij Clusterwoningen Toekomst Proof rouleert is dit goed te zien. Nu we de raampjes ’s nachts in de slaapkamer continue open hebben, verdwijnen de vocht en schimmelproblemen.

Met ventilatie expert Nicolaas van Everdingen en bewoners van Clusterwoningen Toekomst Proof maakten we de Clus Tutorial #10 Vocht en Ventileren. Met kleine maatregelen, uitleg over systeem A, C & D, en met bewuste stappen richting een Toekomst Proof eindplaatje met (decentrale) balansventilatie, waarbij de warmte uit de ventilatielucht wordt teruggewonnen. De aanleg van dat laatste hoort overigens niet tot de kleine maatregelen, zoals in de voorbeelden bij bewoners is te zien. Daarmee is niet gezegd dat aanleg niet goed door bewoners zelf gedaan kan worden, mits met goede coaching, een ventilatieplan door een professional en de juiste spullen. Dat wordt ons volgende project. Samen kom je verder!

Gecontroleerd ventileren met Systeem A, C & D in Clusterwoningen Toekomst Proof

De kers op de taart

De Clus Tutorial Vocht en Ventileren is een product van bewoners en professionals. De kers op de taart van onze reeks. Ga je aan de slag met kierendichten, en maak je een Toekomst Proof plan voor een energiezuinige en comfortabele woning, dan is deze Clus Tutorial erg belangrijk!.

Met een toetje over zomernachtventilatie , over hoe je het koel houdt in de zomer.

Bekijk ook onze menukaart en prototype-adviezen voor het maken van een Toekomst Proof plan. (update volgt)

En de andere 9 Clus Tutorials en het thermografisch onderzoek.

Irma Corten

About Irma Corten

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door op Akkoord te klikken stem je hier mee in en kan je de website bezoeken.