Isoleren is een kostbare zaak maar voor de toekomst essentieel. Willen we van het gas af dan zullen we eerst de energievraag drastisch moeten terugbrengen. Daarna kunnen we het huis met een alternatieve energiebron, zoals de warmtepomp verwarmen.

Bij isoleren is er een keuze (menukaart) of je gaat renoveren of vernieuwen. Vaak blijkt vernieuwen maar een kleine extra energiewinst op te leveren. Renoveren is dan een goede keuze. Bouwmaterialen zijn duur en Vanbinnenuit isoleren blijkt dan vaak de meest logische optie. 20% Van het energieverlies komt voor rekening van kieren. Het gaat bijvoorbeeld om kieren in de constructie, bijvoorbeeld tussen kozijn en muur. 

In mijn Clusterwoning heb ik alle buitengevels van binnenuit geïsoleerd en gekierdicht. Met een NOM ready tool heb ik berekend dat een iets zwaardere isolatie een groot energievoordeel oplevert. Bovendien kunnen spouwmuren inmiddels minder gemakkelijk geïsoleerd worden vanwege vleermuizen die in onze huizen zitten. Ik heb geïsoleerd met Superfoil, een isolatiefolie, met een rd van 4,07. Ik heb aan beide zijden een luchtspouw tussen de materialen aangebracht en aan de binnenzijde afgewerkt met leemplaten van 2 cm. De leemplaten isoleren, in tegenstelling tot gipsplaat, en zorgen voor een goede vochthuishouding in huis. De totale Rc waarde loopt tegen de 5. De Rc waarde van een passiefhuis is 7,5 voor de gevel (en 6 voor de vloer en 10 voor het dak).

De resultaten zijn inmiddels erg goed. Met het isoleren van de gevel is de zwakste plek van huis geïsoleerd. De gevels waren niet gekierdicht, en met eps van 0,5 rd geïsoleerd. Het gasverbruik is inmiddels weer gehalveerd. Het comfort en de vochthuishouding binnen is duidelijk verbeterd. Er moet wel goed en gecontroleerd geventileerd worden. Dat doen we nu met natuurlijke ventilatie: spuien en de klepraampjes. Balansventilatie met warmteterugwinning is de volgende stap, hetgeen ook weer het warmteverlies met 20 tot 30% reduceert.

Ben je nieuwsgierig naar de mogelijkheden van balansventilatie voor jouw clusterwoning? Ik ga zeker ook meedoen met de cursus/het project Doe-het-zelf balansventilatie. Ook nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Meld je dan aan voor de informatie en startbijeenkomst 20 februari 2024, op info@clusterwoningen.nl

clusterwoningen

About clusterwoningen

“Wij zijn een platform voor én door bewoners van de Clusterwoningen Doorwerth waarin we samen leren, samen doen en organiseren voor prettig wonen in een langdurig leefbare en aangename wijk.”

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Deze website maakt gebruik van Cookies. Door op Akkoord te klikken stem je hier mee in en kan je de website bezoeken.